Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Welk effect heeft alcohol op je ogen?

Dubbel of wazig zien na een glaasje te veel: iedereen heeft het weleens meegemaakt. Toch staan mensen te weinig stil bij de gevolgen van overmatig drankgebruik voor je ogen. In deze blog beschrijven we wat alcohol zowel op korte als lange termijn met je ogen doet.

Op korte termijn

De onmiddellijke gevolgen van overmatig drankgebruik hebben meestal betrekking op je zicht en reactievermogen. Zo reageren je pupillen mogelijk trager, want door de alcohol vernauwt en verwijdt de iris langzamer. Je ogen reageren bijvoorbeeld moeilijker op de koplampen van tegenliggers.

Wat ook gevaarlijk is: je gaat mogelijk contrasten minder goed zien. Zelfs wanneer je nog niet boven het toegelaten promillage zit om te rijden, daalt je contrastgevoeligheid met zo’n 30 procent. Verder kan alcohol voor droge ogen en oogcontracties zorgen.

Bovendien verstoort alcohol mogelijk de werking van de oogspieren, die de oogbewegingen controleren. Je ogen kunnen zich bijgevolg moeilijker concentreren op één object, waardoor je problemen kan krijgen met het inschatten van afstand en diepte.

Op lange termijn

Wat doet langdurig alcoholmisbruik juist met de ogen? En kan het permanente schade toebrengen? Hieronder geven we een opsomming van mogelijke gevolgen op lange termijn.

Maculadegeneratie

Wetenschappers komen in verschillende studies tot de conclusie dat overdreven alcoholconsumptie gepaard gaat met een hoger risico op maculadegeneratie. Bij deze oogaandoening sterven de kegeltjes in de macula lutea in het centrale gedeelte van het netvlies af. Je gaat mogelijk minder scherp zien.

Cataractvorming

Studies tonen aan dat cataract zich sneller lijkt te ontwikkelen door het overmatig drinken van alcohol.

Verminderd zicht

Door vitamines ga je beter zien. Alcoholconsumptie laat de lever echter minder vitamines opnemen. Heb je een tekort aan vitamine B? Dan verzwakken je oogspieren mogelijk en neemt je gezichtsvermogen af.

Een tekort aan vitamine A kan dan weer resulteren in droge ogen, nachtblindheid, verdunning van het hoornvlies en beschadiging van het netvlies. En dat laatste leidt mogelijk tot blindheid.

Amblyopie

Deze aandoening ken je wellicht beter onder de naam ‘lui oog’. Door overmatig drinken worden één of beide ogen mogelijk lui. Je kan bijgevolg het gezichtsvermogen in het luie oog verliezen.

Prenatale blootstelling aan alcohol

Een zwangere vrouw die overmatig drinkt, stelt haar ongeboren kind in de baarmoeder bloot aan alcohol. Zo loopt het kind mogelijk kans op het foetaal alcoholsyndroom, wat kan resulteren in problemen met de oogcoördinatie, ptosis of onderontwikkelde oogzenuwen.

Vind een oogarts in je buurt

Maak jij je zorgen over de effecten van alcohol op je ogen? Neem je misschien symptomen waar? Ga dan langs bij een oogarts.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.

https://www.belgoptic.be/nl/blog/health/alcohol-ogen