Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Nieuwjaar vieren met vuurwerk? Pas op voor je ogen!

Ben je van plan vuurwerk af te steken bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar? Let dan goed op, want vuurwerk kan ernstige oogletsels veroorzaken. Zelfs de kleinste deeltjes hebben mogelijk grote gevolgen. Lees er hier meer over.

Vuurwerk houdt niet alleen risico’s in voor je vingers of handen. Maar liefst de helft van de letsels door vuurwerk hebben betrekking op het gezicht. En zelfs in één op de drie gevallen gaat het om oogletsels.

Vaak zijn de letsels te wijten aan vuurwerk dat in het aanzicht ontploft, maar rondvliegend materiaal of buskruit kunnen ook héél wat schade berokkenen. De gevolgen zijn desastreus, want mogelijk is de oogschade permanent. Niet zelden draait het ongeluk uit op volledige blindheid of de verwijdering van de oogbol.

Voornamelijk jongeren tussen 10 en 18 jaar zijn het slachtoffer van het onverstandig omspringen met vuurwerk. Zij onderschatten meestal het ontstekingsgevaar en nemen geen voorzorgsmaatregelen.

Kijken net zo gevaarlijk als afsteken

Vuurwerk zelf afsteken of gewoon toekijken: je loopt evenveel risico op een oogletsel. Van de mensen met een oogletsel door vuurwerk is bijna de helft gewoon omstander. De reden? Er wordt niet voldoende afstand bewaard. Om veilig te zijn, moet je een minimale afstand van 10 meter respecteren.

Vuurwerkbril

Wie vuurwerk afsteekt of ernaar kijkt, hoort een vuurwerk bril te dragen. Toegegeven: het ziet er niet hip uit, maar het voorkomt wél veel ellende. Een vuurwerkbril sluit namelijk goed aan op het gezicht, zodat het vuurwerk of rondvliegende deeltjes niet in de ogen kunnen belanden.

Let ook goed op het materiaal van de bril. Brillen uit polycarbonaat zijn bijvoorbeeld onbreekbaar. Je kan een vuurwerkbril van goede kwaliteit vinden bij je opticien. En dat meestal voor maar enkele euro’s.

Tips bij het afsteken van vuurwerk

  1. Zet een vuurwerkbril op
  2. Gebruik een lont
  3. Steek vuurwerk niet vanuit de hand af
  4. Hanteer een verzwaarde fles om pijlen uit af te schieten
  5. Hou rekening met de windrichting
  6. Bewaar vuurwerk nooit in zakken, maar op koele en droge plekken
  7. Draag geen synthetische kledij of een capuchon
  8. Dompel het vuurwerkafval na afloop in water

Vind een oogarts of opticien in je buurt

Heb je oogschade opgelopen door vuurwerk? Ga dan zo snel mogelijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis of een oogarts. Wil je een vuurwerkbril aankopen? Dat kan bij een opticien.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts of opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen en opticiens in je nabije omgeving.

https://www.belgoptic.be/nl/blog/ogen/vuurwerk-oogletsels