Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator, in de volksmond ook wel een ‘AED’ genoemd, is een apparaat dat het hartritme kan herstellen bij mensen met een hartstilstand of een hartritmestoornis. Een AED kan worden gebruikt als onderdeel van een reanimatie. Het apparaat kan zelf het hartritme van een patiënt analyseren en bepalen of het nodig is om een elektrische schok af te geven om het ritme weer in gang te brengen. Daarnaast zijn de meeste AED’s ook voorzien van een metronoom, die het tempo aangeeft voor de reanimatie van het hart door de hulpverlener zelf.

AED’s worden op veel openbare locaties geplaatst zoals winkelcentrums, kantoren en woonwijken. De kleine AED kan ook eenvoudig in een auto worden vervoerd, zoals bijvoorbeeld in politievoertuigen. Via de app van het Rode Kruis kunt u eenvoudig zien waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is.

Een AED gebruiken

Een AED apparaat is zo ontworpen dat hij door vrijwel iedereen kan worden gebruikt, ook voor een eerste keer. Tijdens reanimatiecursussen komt het gebruik van AED ook aan bod, waarbij je leert het apparaat aan te sluiten en te bedienen. Dit kan in een echt dreigende situatie tijd schelen en de bediener van apparaat meer zekerheid bieden.

De AED defibrillator werkt via een stembegeleiding en geeft dus via audio instructies aan de bediener van het apparaat. Het apparaat bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Door deze elektroden kan de AED het hartritme analyseren en vertellen wat er vervolgens moet gebeuren. Het apparaat laat in zo’n geval bijvoorbeeld duidelijk weten of je moet doorgaan met reanimeren of dat er een schok moet worden toegediend.