Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Computerogen: welke oogbescherming helpt?

Kamp jij met vermoeide, geïrriteerde ogen door het staren naar een beeldscherm? Dan heb je mogelijk last van computerogen. In deze blog lees je meer over de aandoening en welke oogbescherming mogelijk een oplossing biedt.

Wat zijn computerogen?

Vergis je niet: ‘computerogen’ is geen officiële wetenschappelijke term. Het is namelijk de overkoepelende benaming voor alle oogklachten die mogelijk gepaard gaan met beeldschermwerk. Denk maar aan:

  • Vermoeide ogen
  • Droog en branderig gevoel in je ogen
  • Hoofdpijn
  • Slecht scherpstellen van de ogen
  • Wazig zicht

Wat is de oorzaak van computerogen?

Mensen kijken langdurig en intensief naar een beeldscherm bij het uitoefenen van hun job. Dat is ongezond, want je houdt je ogen lang open. Zo knipper je doorgaans de helft minder vaak met de ogen dan normaal.

Knipperen met de ogen is nodig om traanvocht over de oogbol te verspreiden en uitdroging te voorkomen. Ook zorgt het traanvocht voor een correcte breking van het licht, zodat je zicht optimaal is. Knipperen beschermt je ogen bovendien tegen infecties door bacteriën weg te spoelen.

Wanneer je minder vaak met de ogen knippert, vergroot je dus mogelijk de kans op uitdroging, wazig zicht en zelfs ooginfecties. Om het wazig zicht te compenseren, moeten je ogen zich beter focussen op het beeldscherm en worden ze snel moe.

Hierdoor nemen mensen vaak een andere houding aan. Ze brengen hun ogen namelijk dichter bij het beeldscherm. Wanneer ze hun schouders buigen, krijgen ze uiteindelijk mogelijk last van nek-, rug- en zelfs hoofdpijn.

Daarnaast spelen ook de centrale verwarming en de airconditioning mogelijk een rol bij de uitdroging en irritatie van je ogen. De werkruimte moet daarom voorzien zijn van een goed functionerend ventilatiesysteem.

Welke oogbescherming verhelpt computerogen?

Een computerbril zorgt er niet voor dat je vaker knippert. Wel geraken je ogen minder snel vermoeid. Deze bril heeft namelijk glazen die speciaal ontworpen zijn voor langdurig werk aan een computer. Je ogen krijgen dus een hulpmiddel om zich beter te focussen op het beeldscherm.

Zo gun je jouw ogen rust, waardoor je automatisch een ontspannen zithouding aanneemt. Als gevolg heb je minder last van nek-, rug- en hoofdpijn. Let op: bij de selectie van een computerbril vraag je best raad aan een opticien of oogarts.

Extra beschermmaatregelen tegen computerogen

  • Je beeldscherm moet van goede kwaliteit zijn. Het mag niet flikkeren en er mogen geen lijnen over het beeld lopen.
  • Hou ongeveer 50 tot 70 centimeter afstand tussen je ogen en het beeldscherm.
  • Werk nooit meer dan twee uur ononderbroken met een beeldscherm. Best kijk je om de twintig minuten zo’n twintig seconden lang naar een voorwerp enkele meters verder.
  • De werkruimte mag niet te droog, te vochtig of te warm zijn. Zo mag de luchtvochtigheid niet lager dan 30 procent en hoger dan 70 procent zijn. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 20 en 25 °C.
  • Neem niet plaats in de luchtstroom van een radiator, airconditioning of ventilator.

Vind een oogarts of opticien in je buurt

Ondervind je problemen met je zicht als gevolg van computerwerk? Of wil je een computerbril aanschaffen? Ga dan langs bij een oogarts of opticien.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts of opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen en opticiens in de nabije omgeving.

https://www.belgoptic.be/nl/blog/ogen/computerogen