Wie is Wie
Image default
Bedrijven

Waaruit bestaat een goede stalinrichting voor de koe?

Het comfort van de koe is heel belangrijk voor veeteelthouders. Een koe die niet op haar gemak is in een stal, kan stress en angsten ontwikkelen waardoor ze minder beweeglijk wordt. Dit leidt tot allerlei problemen zoals slechte bloedcirculatie en doorligplekken. Een optimale stalinrichting is dus belangrijk voor het welzijn van de koe. Welke elementen zorgen er dan voor dat de stalinrichting zo aangenaam mogelijk is voor de koe? 

Waterbakken: Voldoende en schoon water is essentieel voor hoog productieve dieren. Waterbakken die automatisch op het juiste peil blijven zijn ideaal hiervoor.

Rubber: Een rubberen vloer is onverwoestbaar, makkelijk schoon te maken en bovenal, zacht voor de poten van de koe waardoor er minder slijtage optreedt. Ook zocht een rubberen vloer voor veerkracht en grip voor de koe.

Koeborstel: een roterende koeborstel maakt het verzorgen van de koe makkelijker. De bostels reinigen zowel de rug, de borst en de flanken en geven tegelijkertijd een huidmassage aan de koe, zo wordt de bloedcirculatie verbeterd en de stofwisseling actiever.

Zaagselstrooiers: met een zaagselstrooier wordt het instrooien van de ligboxen makkelijker. Voor de gebruiker zelf betekent het ook een grote tijdbesparing.

Mestmixer: onmisbaar voor elke veeteelthouder die mestkelders heeft.

Ventilatoren: goede ventilatie is een vereiste om melkproductie op peil te houden. Rundvee dat gedurende heel het jaar binnen staat, kan een frisse wind gebruiken. In de zomer voorkomen ventilatoren dat er hittestress, en bijgevolg minder melkproductie en een achteruitgang van de vruchtbaarheid van de dieren ontstaat.

Buiten al deze factoren, is het ook van uiterst belang dat de koeien hun comfortzones hebben. Een koe in de vrije natuur heeft ongeveer drie meter nodig om comfortabel te gaan liggen en weer op te staan. In een stal moet de koe deze ruimte ook ter beschikking hebben. Indien dit niet het geval is, zal dat een negatieve invloed hebben op de koe waardoor de bovenbeschreven problemen gaan optreden.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl