Wie is Wie
Image default
Bedrijven

Wat kan je doen om milieubewuster te leven?

Sinds een aantal jaar hoor je het steeds vaker voorbij komen, de natuur lijdt onder de manier waarop wij als mensen leven. Er wordt door wetenschappers veel aandacht aan besteedt om mogelijkheden te vinden waarop we de natuur kunnen redden. Waarschijnlijk heb je op het nieuws of in de krant al veel gelezen over manieren om dit voor elkaar te krijgen. Echter is dit vaak grootschalig en dus vraag je je misschien wel af, wat kan ik zelf doen om mijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu?

 

Het belang van weggooien van afval en recyclen

Als je over straat loopt, kan je er tegenwoordig niet meer omheen kijken, afval op de grond. Veel mensen gooien tegenwoordig van alles en nog wat naast hun op de grond zonder erbij na te denken. De spullen die op de grond achterblijven worden door dieren gegeten of verhinderen planten om te groeien door giftige stoffen of simpelweg doordat ze in de weg liggen. Daarom is het erg belangrijk dat mensen hun afval gewoon weggooien in de daarvoor bedoelde prullenbakken en speciale containers. Hergebruik van grondstoffen, oftewel recyclen, is erg belangrijk voor het milieu. Al het plastic wat langzaam op straat ligt te vergaan of in de zee de dieren belemmerd, had erg van pas kunnen komen om bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen en flesjes te maken. Hetzelfde geldt voor stoffen als hout, papier en metaal. Als alles normaal weggegooid zou worden, zouden we veel minder grondstoffen uit de natuur nodig hebben.

 

Hoe gooi je dit afval dan op een goede manier weg?

De wil om je afval weg te gooien is al een grote stap in de goede richting, maar het is ook belangrijk om je afval te scheiden zoals het hoort. Tegenwoordig is het namelijk van belang om dingen als plastic en papier gescheiden weg te gooien zodat dat niet gedaan hoeft te worden door anderen. Hiervoor zijn meerdere oplossingen gevonden. Waarschijnlijk heb je overal in je wijk afvalcontainers staan waarop aanwijzingen staan. De ene container is bedoeld voor papier en in de ander weer plastic. Deze containers komen erg van pas bij het scheiden van je afval. Verder heb je ook nog dingen als een perscontainer, schroothopen en organisaties vanuit de gemeente die bijvoorbeeld het grofvuil voor je huis weghalen één keer in de zoveel tijd. Al met al zijn er dus veel hulpmiddelen om jou te helpen je steentje bij te dragen aan een beter milieu.