Wie is Wie
Image default
Bedrijven

De verschillende soorten verpakkingsmateriaal dat je nodig hebt

Vrijwel ieder bedrijf komt wel in aanraking met verpakkingsmateriaal. Of je nu wel of geen webshop hebt of handelt in kleinere of grotere producten. Verpakkingsmateriaal heb je nodig om bijvoorbeeld belangrijke mappen met documenten op te bergen, zakenrelaties een geschenk toe te sturen of om bijvoorbeeld demo producten in op te bergen. Of om de simpele reden dat je jouw klanten producten moet toesturen. De keuze uit verschillende soorten verpakkingsmaterialen is gigantisch en je wilt natuurlijk wel de juiste keuzes maken. Zo wil je bijvoorbeeld op de kosten letten, maar je wilt ook milieuvriendelijke materialen. In onze blog vertellen we dan ook meer over de verschillende soorten verpakkingsmaterialen waaruit je kunt kiezen. 

Verzenddozen

In het magazijn heb je een behoorlijk collectie aan verzenddozen, want je moet de producten die via de webshop zijn verkocht ook naar je klanten versturen. Veel bedrijven kiezen voor stevig verpakkingsmateriaal en het benodigde vulmateriaal. Zoals bubbeltjesfolie, luchtzakken of chips. Verzenddozen zijn in verschillende maten verkrijgbaar en het is belangrijk om ook te kiezen voor kwalitatief goede dozen. Zo kun je producten ook optimaal beschermen tijdens het transport. Een goed alternatief zijn verzendzakken. Zeker wanneer je producten moet versturen die minder breukgevoelig zijn. Zowel dozen als zakken zijn van milieuvriendelijke materialen gemaakt als je voor het juiste product kiest.

Verzendzakken als verpakkingsmateriaal

Verzendzakken zijn dus een goed alternatief op verzenddozen en de grote voordelen zijn dat ze veel minder ruimte in beslag nemen in zowel de bestelbus als het magazijn en ze zijn ook nog eens goedkoper. Door verzendzakken te gebruiken kun je zelfs in één batch meer bestellingen versturen! Ze zijn ook van duurzame materialen gemaakt als je de juiste versie kiest. Let bijvoorbeeld op de FSC-certificering die aangeeft dat de zakken ook daadwerkelijk van duurzame en milieuvriendelijke materialen zijn gemaakt.

Bubbeltjesfolie op een rol

Bubbeltjesfolie als verpakkingsmateriaal, is overal goed voor. Je kunt producten stevig inpakken en ermee beschermen terwijl je er ook een loze ruimte in een verzenddoos of verzendzak mee kunt vullen. Vrijwel iedere warehouse heeft wel een rol noppenfolie staan. Ondanks dat het van plastic is, zijn er wel rollen verkrijgbaar die ook van duurzame materialen zijn gemaakt. Deze zijn in de regel wel iets duurder, maar je bent dan wel een stuk milieubewuster bezig. Daarnaast is het belangrijk om het gebruik tot een minimum te beperken. Je hoeft een doos niet van extra bubbeltjesfolie te voorzien als het product al stevig genoeg is ingepakt. Denk dan ook een beetje aan het milieu, omdat noppenfolie wel van plastic is gemaakt.

Tape en dispensers essentieel verpakkingsmateriaal

Tape en de dispensers zijn altijd wel in een organisatie aanwezig, want ieder bedrijf heeft wel iets in te pakken. Deze dispensers zijn handige handgrepen met scherpe tandjes en een tape rolhouder die ook eenvoudig in gebruik is. Je kunt er dozen met dichtplakken en bijvoorbeeld producten mee vast tapen. Transparant tape wordt het vaakst gebruikt, maar is per definitie niet heel milieuvriendelijk. Bruine tap – of liever gezegd tape van papier – is dan een betere keuze. 

Opvulmaterialen

Kartonnen dozen en zakken wil je soms kunnen vullen voor extra stevigheid en om de producten te kunnen beschermen. Dat doe je met speciale opvulmaterialen die je uiteenlopende maten en vormen kunt kopen. Denk aan luchtzakken of chips van piepschuim. Papiersnippers en bubbeltjesfolie zijn ook vulmaterialen die hiervoor gebruikt worden. Je moet zelf bepalen welke vulmaterialen je nodig hebt en natuurlijk speelt ook het milieu hier een rol in. Zo zijn papiersnippers een stuk milieuvriendelijker als verpakkingsmateriaal dan bijvoorbeeld plastic luchtzakken.