Wie is Wie
Image default
Auto

Lastige woorden bij leasen

Zodra je het plan gevat hebt om een auto voor de zaak te gaan regelen komt het fenomeen bedrijfsauto leasen op je pad. En als vanzelf komen er nieuwe woorden om de hoek kijken. Lease, de lessee en de lessor of financiële en operationele leasing zijn begrippen waarover  niet bij elke koffietafel gesproken wordt. Voordat je bij de leasemaatschappij aanklopt over het leasen van een bedrijfsauto, kan het handig zijn om enkele van die begrippen alvast te kennen.

De lessee en de lessor

Om te beginnen wil jij de lessee worden en daarom klop je aan bij jouw mogelijk toekomstige lessor. De lessor is de degene die auto’s aankoopt en deze ter beschikking stelt aan de lessee, uiteraard na het teken van het leasecontract wat leasekosten met zich meebrengt. De lessor geldt in deze als kredietverstrekker met de leaseauto als onderpand. De lessee is hier de kredietnemer, ofwel afnemer van het leaseproduct en wordt de gebruiker van de leaseauto. De lessee kan een auto privé leasen, maar gebruikelijker is dat er gekozen wordt voor het leasen van een bedrijfsauto.

Financiële of operationele leasing

Een bedrijfsauto leasen kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk door middel van financiële of operationele leasing. Bij financiële leasing draagt de lessor het gebruik van de auto over op de lessee, maar blijft zelf juridisch eigenaar van het geleasete product. De lessee krijgt het economisch eigendom, dat wil zeggen dat hij of zij verantwoordelijk is voor het gebruik en onderhoud van de auto. De leaseprijs is hierdoor lager, maar het risico van onverwachte kosten is voor de lessee hoger.

Bij de operationele vorm van bedrijfsauto leasen wordt het risico voor de lessor, de leasemaatschappij, verkleind. De lessor zorgt bij deze vorm van leasing namelijk zelf voor het onderhoud van de bedrijfsauto en heeft daarmee veel meer zicht op wat er met de auto gebeurd. De kosten van het leasen zijn hiermee voor de lessee hoger, maar het voordeel is dat hij helemaal nergens naar om hoeft te kijken, omdat de leasemaatschappij alles regelt

http://www.bedrijfsautoleasendirect.nl