Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Jeukende ogen: oorzaken en behandelingen

Jeukende ogen zijn vervelend en verhinderen je dagdagelijkse bezigheden. En hoe hard je ook in je ogen wrijft, de jeuk lijkt alleen maar te verergeren. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken en behandelingen van jeukende ogen.

Oorzaken

Droge ogen

Een gebrek aan traanvocht ligt mogelijk aan de oorzaak van droge ogen. Het traanvocht vormt een beschermingslaag voor het oog. Als dat laagje ontbreekt, geraken je ogen geïrriteerd. Zo voelen je ogen branderig en droog aan. Langdurig tv kijken, computerwerk, airconditioning en verwarming spelen hier mogelijk een rol in.

Allergische reactie

Jeukende ogen zijn meestal te wijten aan een vorm van allergie. Is de jeuk seizoensgebonden? Dan heb je mogelijk hooikoorts. Ook kan de jeuk voortkomen uit een allergie aan huisstofmijt, make-up, parfum of voedsel.

Oogontsteking

Bacteriën of virussen kunnen een ontstekingsreactie opwekken in het bindvlies, een laagje weefsel aan het oogwit en de binnenkant van de oogleden. Wanneer het bindvlies ontstoken is, spreken we van conjunctivitis of bindvliesontsteking.

De symptomen zijn roodheid, jeuk en tranen. Heb je ook last van pusvorming? Dan kan je een bacteriële ontsteking hebben opgelopen.

Irritatie

Een vreemde stof of voorwerp in je oog zorgt mogelijk voor irritatie. Denk bijvoorbeeld maar aan een vliegje tijdens een zomers fietstochtje.

Let op: wrijven in je ogen is slecht

Als je in je ogen wrijft, verhelp je de jeuk niet. Integendeel. Je oog is een delicaat orgaan. Door te wrijven, breng je mogelijk ongewild beschadigingen toe.

Ook breng je op deze manier bacteriën van je handen in je ogen, wat voor nog meer irritatie zorgt. En de kans op een ontsteking verhoogt.

Behandelingen

Heb je last van droge ogen? Dan brengen kunsttranen mogelijk soelaas. Zij hebben een snelle werking en bevochtigen je ogen langdurig.

Als er sprake is van een allergie of oogontsteking stap je best naar je huisarts of oogarts. Hij bekijkt welke behandelingen het meest geschikt zijn voor je probleem. Zo kan hij bepaalde medicatie of oogdruppels voorschrijven.

Vind een oogarts in je buurt

Heb je last van een aanhoudende jeuk in je ogen? Raadpleeg steeds een oogarts. Hij geeft je graag professioneel advies over mogelijke behandelingen.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in je buurt.

https://www.belgoptic.be/nl/blog/health/jeukende-ogen