Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Is roken slecht voor je ogen?

Roken is giftig voor zowat elk orgaan in je lichaam. En dus ook voor je ogen. Zo hebben rokers maar liefst vier keer meer kans op blind te worden. In deze blog gaan we dieper in op het verband tussen roken en problemen met het gezichtsvermogen of oogziekten.

Wie rookt, inhaleert giftige stoffen die via de bloedbaan uiteindelijk in de ogen terechtkomen. Ook vermindert roken de bloedtoevoer naar de oogzenuw. Bovendien doet roken het aantal antioxidanten – nuttige stoffen die ziektes bestrijden – mogelijk afnemen.

Niet alleen is roken nefast voor de gezondheid van je eigen ogen. De giftige rook van een sigaret schaadt ook mogelijk het gezichtsvermogen van niet-rokers. Hieronder gaan we dieper in op enkele oogaandoeningen die gerelateerd zijn aan roken.

Maculadegeneratie

Zo’n 15 jaar geleden stelden Britse onderzoekers al vast dat een op de vier gevallen van maculadegeneratie wordt veroorzaakt door roken. Maculadegeneratie is de voornaamste oorzaak van blindheid bij ouderen.

Deze oogziekte begint steeds bij één oog, maar verspreidt zich meestal ook naar het tweede. Patiënten kunnen niet meer scherp zien in het midden van het zicht. Rokers hebben twee- tot driemaal zoveel kans op de aandoening.

Droge ogen

Een roker loopt dubbel zoveel kans op droge ogen dan een niet-roker. Bij droge ogen heb je op het oogoppervlak onvoldoende traanvocht. En dat is nodig om de ogen te smeren en gezond te houden. De tabaksrook zorgt voor rode, jeukende en zelfs waterige ogen.

Cataract

Deze oogaandoening is de belangrijkste oorzaak van blindheid. Cataract maakt de heldere en doorzichtige lens van je oog geleidelijk aan troebel. Wie rookt, verdubbelt de kansen op het ontwikkelen van cataract.

Oogafwijkingen bij baby’s

Een rokende moeder veroorzaakt mogelijk een onderontwikkelde oogzenuw bij het ongeboren kind. Bovendien verhoogt roken het risico op vroeggeboorte. En prematuur geboren baby’s hebben dan weer meer kans op oogproblemen.

Uveïtis               

Onderzoek toont aan dat roken uveïtis verergert. Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige ontstekingen van het oog.

Glaucoom

Zoals eerder beschreven, beperkt roken de bloedtoevoer naar de oogzenuw. Glaucoom of groene staar is een aandoening van de oogzenuw, wat tot blindheid kan leiden als je het niet laat behandelen. Je ziet de aandoening vaker bij rokers dan niet-rokers.

Vind een oogarts in je buurt

Vermoed je dat je een oogaandoening hebt door het roken? En blijven de klachten aanslepen? Zoek dan zo spoedig mogelijk een oogarts op. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt.

Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.

 

https://www.belgoptic.be/nl/blog/health/roken