Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Gezonde ogen? Lees onze tips

Onze ogen zijn wellicht ons belangrijkste zintuig, dus we dragen er maar best zorg voor. In deze blog geven we je tips om je ogen gezond te houden. Zo hebben we het onder meer over brillen en gezonde voeding.

Draag een zonnebril bij fel zonlicht

Een overmatige blootstelling aan uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Denk maar aan staar, brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker op het ooglid.

Als jij je langdurig zonder oogbescherming begeeft in een zonnige omgeving, loop je dus mogelijk permanente schade op. Zelfs op een bewolkte dag. Om die reden hoor je in de warmere seizoenen zoveel mogelijk een zonnebril te dragen.

Zet een veiligheidsbril op bij risicowerk en sport

Sommige sporten kunnen risicovol zijn voor je ogen, bijvoorbeeld bal-, raket- en contactsporten zoals squash, waterpolo, basketbal, tennis en voetbal. Een goede sportbril biedt je ogen bescherming tegen ballen, raketten of misplaatste ellenbogen.

Verder zijn bepaalde jobs vaak de oorzaak van oogblessures. Een houtbewerker kan bijvoorbeeld houtsnippers in zijn ogen krijgen, een bouwvakker zand of een schilder verfdruppels. Om die reden dragen ze best een veiligheidsbril. Zelfs bij lastige karweitjes thuis kan zo’n bril zeker geen kwaad.

Eet gezonde voeding rijk aan vitaminen

Een dieet met citrusvruchten, groene bladgroenten en volkorenvoedingswaren bevordert je bloedcirculatie. En dat is natuurlijk positief voor je ogen en zicht. Ook de volgende voedingsmiddelen komen je zicht ten goede:

  • Spinazie (luteïne)
  • Noten (zink)
  • Wortelen (vitamine A)
  • Maïs (zeaxanthine)
  • Tomaten (lycopeen)

Neem pauzes bij computerwerk

Als je dagelijks met een computer werkt, kunnen je ogen moe of droog worden. Hoe zo? Je knippert minder met je ogen wanneer jij je focust op een scherm.

Daarom is het nuttig om iedere twintig minuten zo’n halve minuut lang je ogen te sluiten of te kijken naar een object in de verte. Zorg bovendien dat je computerscherm ongeveer 60 centimeter van je gezicht staat.

Stop met roken

De stoffen in tabak zijn niet alleen schadelijk voor je longen, mond en keel. Ook op je ogen kan roken een negatieve impact hebben. Zo bevordert roken mogelijk een versnelde veroudering van de lens en zorgt het in sommige gevallen voor rokerscataract.

Reinig je contactlenzen grondig

Kom nooit aan je ogen of contactlenzen zonder je handen te wassen. Verder hoor je de lenzen correct te onderhouden met geschikte reinigingsmiddelen. Lees ook zeker onze blog ‘Lenzen dragen: hoe doe je het correct?’.

Laat je ogen regelmatig nakijken

Regelmatig onderzoek bij een oogspecialist is de beste manier om jouw ogen gezond te houden. Zo is het aangeraden om tweejaarlijksdoor een oogarts een oogtest te laten uitvoeren. Maar ook als je hinder of last ondervindt, ga je best zo snel mogelijk naar een oogarts.

Vind een oogarts in je buurt

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in je buurt.

https://www.belgoptic.be/nl/blog/health/gezonde-ogen-tips