Wie is Wie
Image default
Financieel

In vastgoed investeren

Investeren in vastgoed

Wanneer je overweegt om te gaan investeren in vastgoed, dan kan dat op meerdere manieren. De eenvoudigste manier is om gewoon zelf bijvoorbeeld een appartement, vakantiewoning of bedrijfspand te kopen. Dat vergt dus slechts een eenmalige investering. Daarna kun je maandelijks de huur incasseren en op die manier rendement over je investering genereren. Dit is echter wel een behoorlijke investering.

 

Vastgoedfondsen

Een andere mogelijkheid is om te beleggen in vastgoedfondsen. Het bedrag dat je inlegt wordt dan verdeeld over verschillende vastgoedprojecten. Op die manier kun je je risico spreiden. Je kunt dan ook een kleiner bedrag inleggen dan wanneer je zelf een compleet pand zou kopen. Bijkomend voordeel is dat je belegging voor je in de gaten wordt gehouden door een fondsbeheerder. Dus je hebt er zelf eigenlijk geen omkijken meer naar.

 

Vastgoed CV

Dan zijn er ook nog de zogenaamde vastgoed CV’s. CV betekent Commanditaire Vennootschap. Dit is een soort middenweg tussen de hele persoonlijke vorm van beleggen door zelf een pand te kopen en de hele afstandelijke vorm van een vastgoedfonds. Bij een vastgoed CV ben jij als vennoot niet aansprakelijk voor eventuele verliezen, maar deel je wel mee in de winst. Dat is nog eens risicoloos beleggen. Je belegt met alle deelnemers gezamenlijk in een project. Meestal zijn dit zakelijke objecten, zoals een winkelcentrum. Als het object verkocht wordt, delen alle beleggers samen in de winst.

 

De risico’s

Veel vastgoedprojecten bevinden zich in het buitenland. Dat komt omdat in de zogenaamde groeimarkten veel meer rendement mogelijk is. Nadeel is wel dat het veel moeilijker is om in de gaten te houden of zo’n project wel bonafide is. Helaas zijn er veel voorbeelden bekend waarin beleggers werden opgelicht. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een project? Stel jezelf dan de volgende vragen. Wordt je een hoog rendement en lage risico’s beloofd? Te mooi om waar te zijn. Wordt er geheimzinnig gedaan over strategieën of risico’s? Vertrouw het dan niet. Je hebt als belegger recht op duidelijkheid.