Wie is Wie
Image default
Financieel

Wat moet je zeker weten over de camperverzekering?

Indien je over een camper beschikt is de kans ontzettend groot dat je ervoor zal willen kiezen om een camperverzekering af te sluiten. Voor een dergelijke verzekering geldt dat ze eigenlijk bestaat uit twee verschillende onderdelen. In eerste instantie is er het gedeelte van de autoverzekering. Daarnaast is het echter zo dat ervoor een camper ook nog wat extra verzekeringen kunnen worden afgesloten. Onder meer kunnen deze verzekeringen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je goed bent verzekert tijdens een trip in het buitenland. Ook de inboedel kan worden verzekerd. Hoe dan ook, alles wat je over dit type van verzekering dient te weten laten we je graag hieronder ontdekken.

Het auto-onderdeel van de camperverzekering afsluiten

Het eerste onderdeel van de camperverzekering is het gedeelte dat je moet afsluiten voor elk type auto die je gaat verzekeren. Het gaat hierbij dus met andere woorden om het echte auto-onderdeel van de verzekering. Wat dit betreft moet je een keuze maken uit dezelfde opties als waar je ook over beschikt bij eender welke andere auto. Dit betekent concreet dat je kan kiezen voor een WA-verzekering, maar dat je bijvoorbeeld ook de voorkeur kan geven aan een WA+ beperkt casco of een WA+ volledige cascoverzekering. Voor welke optie je kiest is afhankelijk van meerdere factoren.

Van belang om rekening mee te houden bij het afsluiten van een camperverzekering is hoeveel kilometers je met de camper gaat afleggen op jaarbasis. Dat is een ongelofelijk belangrijke keuze omdat dit voor een significant deel bepalend zal zijn voor het risico dat je zal lopen. Hoe meer kilometers je gaat afleggen met je camper des te beter je verzekerd zal willen zijn.

Je camper alleen WA-verzekeren, is het een goed idee?

In bepaalde gevallen, zoals bij auto’s die slechts over een zeer beperkte waarde beschikken, zou het interessant kunnen zijn om deze te verzekeren door middel van een WA-verzekering. De vraag die veel mensen zich in de praktijk toch stellen heeft te maken met het feit of dat eveneens geldt voor een camper of niet. Het moet gezegd dat een camper gemiddeld uiteraard een (aanzienlijk) grotere waarde vertegenwoordigt in vergelijking met een standaard auto. Deze WA laten verzekeren is dan ook doorgaans geen goed idee. Dit tenzij je eerder sporadisch gebruik gaat maken van de camper. Dat is echter uiteraard iets wat je vooral voor jezelf zal moeten bepalen.

Waar moet je verder nog rekening mee houden bij een camper verzekeren?

Er zijn best een groot aantal verschillende zaken waar je bij een camperverzekering afsluiten rekening mee zal moeten houden. Eén van deze zaken heeft betrekking tot het feit dat je meer dan waarschijnlijk op een zeker ogenblik met je camper op vakantie zal willen gaan. Dat is uiteraard geen enkel probleem, ware het niet dat je op dat vlak wel rekening zal moeten houden met een aantal restricties. Vaak is het dan ook bijvoorbeeld zo dat je slechts een beperkt aantal dagen achtereenvolgend in het buitenland mag verblijven om verzekerd te zijn. Bovendien is het ook altijd van belang om grondig te controleren hoeveel kilometer je op jaarbasis met je camper mag afleggen. Ook op dit vlak is het namelijk doorgaans zo dat er bepaalde restricties bestaan om aandacht aan te besteden.

Is de inboedel van je camper standaard verzekerd of niet?

Wanneer je even grondig de inboedel in je woning van naderbij zou gaan bekijken zou je meteen kunnen vaststellen dat deze ongetwijfeld een behoorlijke waarde vertegenwoordigd. Dat gezegd hebbende geldt dat niet alleen maar voor de inboedel die zich in je woning bevindt. Wat namelijk bovendien ook te denken van de spullen die je meeneemt in je camper? Heel veel mensen trekken er zeer regelmatig op uit met hun camper waardoor er al snel een aantal stukken in achter zullen blijven. Daar is natuurlijk niets mis mee, alleen is deze inboedel niet standaard verzekert.

Nog steeds gaan veel mensen er in de praktijk vanuit dat de spullen die ze in hun camper hebben liggen altijd mee zijn verzekerd door de inboedelverzekering waarover ze beschikken. Dat is echter een foutieve aanname. In de praktijk is het namelijk zo dat enkel en alleen de spullen die zich in de woning bevinden zijn verzekert. Met andere woorden, van zodra de inboedel de woning verlaat is deze niet langer verzekert tegen zowel schade als diefstal. Hier dien je aandacht voor te hebben.

Hoe kan je, je inboedel dan toch laten verzekeren?

Wil je graag de inboedel in je camper toch laten verzekeren? Dat kan. In dat geval is het belangrijk om te kiezen voor een camperverzekering waarbij er eveneens sprake is van een zogenaamde buitenhuisdekking voor de inboedel. Enkel en alleen wanneer je over een dergelijke dekking beschikt zal je merken dat de spullen in je camper ook zijn verzekert wanneer er zich een vervelende situatie voordoet. Geloof ons als we zeggen dat dit eigenlijk geen overbodige luxe is.

De premie van je camperverzekering drukken doe je zo!

Het afsluiten van een camperverzekering zorgt ervoor dat je geconfronteerd zal worden met bepaalde, periodieke kosten. Voor deze kosten geldt in de praktijk dat ze afhankelijk van bepaalde keuzes die je maakt behoorlijk kunnen oplopen. Gelukkig bestaan er eveneens mogelijkheden om de premie van je camperverzekering te drukken. Ben jij benieuwd wat deze tips nu precies zijn? Dan is het zonder meer een aanrader om rekening te houden met de onderstaande tips.

  • Kies altijd voor die dekkingen waar je echt behoeften aan hebt;
  • Profiteer het eigen risico van je verzekering te optimaliseren;
  • Vergelijk altijd de camperverzekeringen bij verschillende verzekeraars;
  • Let op de potentiële verzekeringspremie bij aankoop van je camper;

Veel potentiële verzekeringnemers houden in de praktijk eigenlijk veel te weinig rekening met de verschillende factoren die een invloed kunnen uitoefenen op de premie van de camperverzekering. Eigenlijk begint dit reeds op het ogenblik dat je de camper aankoopt. Hoezo? Zeer eenvoudig. Net zoals het geval is bij een gewone auto wordt er bij het verzekeren van een camper gekeken naar bijvoorbeeld het vermogen waarover ze beschikt. Hoe groter het vermogen, des te duurder de premie uit kan vallen. Dit is hoe dan ook iets zeer belangrijks om rekening mee te houden.