Wie is Wie
Image default
Financieel

Het vergelijken van spaarrekeningen

Spaarrekeningen vergelijken

Wanneer je maandelijks wat geld overhoudt, dat je niet direct nodig hebt, is het misschien een goed idee om naast je zichtrekening ook nog een spaarrekening te openen. Voor het geld dat je op een spaarrekening zet krijg je namelijk een interessante rente. Je kunt het geld evengoed opnemen of overboeken naar je zichtrekening als je het in geval van nood toch nodig hebt. Maar let op, er zit wel een addertje onder het gras, waar je goed rekening mee dient te houden als je een spaarrekening gaat openen.

 

Basisrente en getrouwheidspremie

De banken in België stellen de rente op een spaarrekening samen uit twee componenten: de basisrente en de getrouwheidspremie. De basisrente is een gegarandeerde rente die je krijgt uitgekeerd voor elke dag dat je je geld op de rekening laat staan. De getrouwheidspremie is een soort beloning voor trouwe klanten. Deze premie krijg je pas als je je geld ten minste een jaar op je rekening hebt laten staan. Deze twee delen vormen samen de maximale totale rente die je kúnt krijgen. Maar let op, als je een deel van je spaargeld opeens nodig hebt en dus opneemt, waardoor je saldo daalt, zal je dus ook over een lager saldo de getrouwheidspremie ontvangen.

 

Reken je niet te snel rijk

Dus verkijk je niet op de totale rentes, die er soms wellicht aantrekkelijk uitzien, maar kijk altijd goed hoe die totale rente is opgebouwd en realiseer je dat het na een jaar best kan tegenvallen. Bij sommige banken is de basisrente hoger en bij andere juist de getrouwheidspremie. Bedenk dus eerst wat voor jou het gunstigste is. Wil je verschillende spaarrekeningen met elkaar vergelijken, voordat je een keuze maakt? We hebben er geheel vrijblijvend op deze website een aantal voor je op een rijtje gezet.