Wie is Wie
Image default
Dienstverlening

Familietherapie

De Rol van Familietherapie bij de Behandeling van Alcoholverslaving

Overal ter wereld stijgt het aantal gevallen van alcoholverslaving, en de moderne leefstijl is een belangrijke factor die bijdraagt aan de stijging in het aantal gevallen.

In de meeste gevallen van alcoholisme is de familie net zo getroffen als de patiënt. Familieleden lijden even veel wanneer een lid van de familie de diagnose alcoholverslaving krijgt. In ontwikkelingslanden zoals India, is dit de oorzaak van gebroken relaties, scheiding, zelfmoord, problemen met de wet, financiële verliezen, misbruik en een vroege dood.

Om alcoholverslaving in te dammen zijn er verschillende wetenschappelijke en op bewijs gebaseerde veranderingen aangebracht in het herstelprogramma. In andere woorden, gebruiken verslavingscentra andere technieken uit, en van deze technieken heeft familietherapie goede resultaten getoond. Alcohol verslavingscentra over de hele wereld omarmen nu deze nieuwe vorm van therapie. Er is een stijgende tendens om het misbruik van verdovende middelen te combineren met familietherapie voor goede resultaten.

Wat is familietherapie?

Het draait hier om de nadruk te leggen op de betrokkenheid van de familieleden tijdens het herstelproces van de patiënt die onder alcoholverslaving lijdt. Een familietherapeut legt de aandacht op de emotionele gezondheid van elk familielid, en niet slechts één lid die de verslavingsdiagnose heeft gekregen. Familietherapie focust op de aard van de onderling afhankelijke relaties en hoe deze relaties de gezinsleden beïnvloeden. De therapeut helpt de familieleden met gedragsveranderingen en complexe relatiepatronen, om een productieve verandering in de familie te brengen, die het gezinslid die lijdt onder alcoholverslaving helpt tijdens het herstellen. In andere woorden, de therapeut gebruikt de kracht en middelen van de familie om de beste manieren te vinden om de verslaving te reduceren of zelfs compleet te genezen.

Familietherapie is een effectieve manier voor klinische en poliklinische behandelingsprocessen. Tijdens de therapie leren de leden hoe ze de patronen van negatief gedrag kunnen bemerken. Therapie leert de familieleden van de patiënt over verslavingsgedrag en -tekenen, zodat ze de verslaving van de patiënt niet kunnen negeren of ongemerkt kunnen ondersteunen. De therapeut helpt de familie met het wegbreken uit rollen van facilitators en mensen die medeafhankelijk van elkaar zijn.

Het leert de leden hoe ze woede, negatieve en onderdrukte gevoelens kunnen controleren, en leert hun bovendien hoe ze nuchterheid positief kunnen benadrukken, wat wederom de verslaafde helpt tijdens het herstellen en bij het nuchter blijven. Het bouwt de communicatie binnen een familie op en het helpt hun om gevoelens uit te drukken, en stelt hun in staat om een rol te spelen in het leven van de verslaafde gezinslid die goed omschreven is.

Ben je op zoek naar gezinstherapie in Groningen?

https://www.depsycholoog.nl/groningen