Wie is Wie
Image default
Gezondheid

Oogtest: alles wat je hoort te weten

Heb je last van bepaalde oogklachten? Laat dan best zo snel mogelijk een oogtest uitvoeren. Sommige symptomen liggen immers niet voor de hand en dan zorgt een grondig onderzoek voor meer duidelijkheid. In deze blog lees je er alles over.

Wanneer heb je een oogtest nodig?

Regelmatig onderzoek bij een oogspecialist is de beste manier om jouw ogen gezond te houden. Zo is het aangeraden om tweejaarlijks een oogtest te laten uitvoeren.

Voel je dat er iets mis is met je ogen? Dan geeft een oogtest uitsluitsel over wat er precies scheelt. Zo zijn onderstaande klachten veelvoorkomend.

Klachten bij computerwerk

Verslechtert je zicht iedere keer je met een computer werkt? Bekijk elke dag dezelfde pagina en doe dat telkens op een gemeten afstand. Zo onderzoek je of jouw zicht achteruitgaat. Is dat het geval? Dan ben je misschien toe aan een bril of contactlenzen.

Oogmoeheid

Je ogen zijn nu al vermoeid na twintig minuutjes lezen, terwijl je vroeger urenlang boeken verslond? Dat wijst erop dat je ogen meer inspanning moeten leveren. En dan laat je ze dus best even je ogen checken.

Frequente hoofdpijn

Het mechanisme dat de lens helpt focussen, faalt soms. Daardoor moeten de kleine oogspieren overcompenseren. Die spieren geraken vermoeid, wat kan resulteren in hoofdpijn.

(Matige) nachtblindheid

Indien je moeilijker ziet bij het donker worden, ben je misschien (matig) nachtblind. De oorzaak bevindt zich meestal ter hoogte van het netvlies.

Moeilijke aanpassing van donker naar licht

Verwerken je ogen trager felle straatverlichting tijdens een nachtelijk autoritje? Dan verzwakken de spieren die zorgen voor het verwijden en versmallen van je iris. Wanneer je hinder ondervindt van plots licht, laat je dat best snel nazien.

Wazig zicht

Wanneer jouw zicht steeds waziger wordt van dichtbij of ver, ben je misschien verziend of bijziend.

Golvend zicht

Rechte lijnen worden ietwat krommer. Kleuren vervagen. Een golvend zicht is mogelijk het gevolg van maculadegeneratie of de verslechtering van het centrale gedeelte van het netvlies.

Dubbelzicht

Als je niet dronken bent, kan dubbelzicht wijzen op problemen met het hoornvlies of de oogspieren. Ook bevind jij je misschien in een vroeg stadium van cataract.

 

Wat wordt er precies getest?

Een oogtest duurt doorgaans zo’n dertig minuten. De oogspecialist neemt verschillende aspecten van jouw ogen en zicht onder de loep met geavanceerde apparatuur.

  1. Gezichtsscherpte of visus: zowel voor ieder oog apart als voor ze beiden samen wordt de gezichtssterkte bekeken. De oogheelkundige benaming voor gezichtssterkte is visus.
  2. Pupillen: de oogspecialist onderzoekt of je pupillen een gelijke grootte en een regelmatige vorm hebben. Daarnaast test hij de reactie van je pupillen op licht.
  3. Oogspieren: tijdens deze test volgen jouw ogen bewegende objecten, terwijl de oogspecialist de werking van je oogspieren meet. Hierdoor weet hij of je ogen goed samenwerken. En of er sprake is van een onnodige druk op de oogspieren.
  4. Oogdruk: met een tonometrie meet de oogspecialist de oogdruk. Dat is belangrijk, want een verhoogde oogdruk is mogelijk een teken van glaucoom.

Hou er rekening mee dat de oogspecialist bij bepaalde onderdelen van een oogtest misschien gebruikmaakt van oogdruppels. Je voorziet dus best vervoer naar huis, want zelf rijden is niet meer mogelijk.

Een oogtest bij een oogarts of opticien?

Voorkomen is beter dan genezen. Bij het vaststellen van eerder vernoemde oogklachten, ga je dus zo spoedig mogelijk naar de oogarts of opticien. Maar wie is nu het meest geschikt om je ogen te onderzoeken?

Opticiens zijn opgeleid om de gezichtsscherpte van jouw ogen te meten. En dus te bepalen welke bril bij jou past.

Wanneer de oorzaak van jouw klachten eerder medisch van aard is, ga je best naar de oogarts. Hij doet namelijk ook een medisch onderzoek van je ogen, zodat er geen virussen of aandoeningen over het hoofd worden ‘gezien’. Ook betaalt jouw ziekenkas mogelijk zo’n bezoek terug.

Vind een opticien of oogarts in je buurt

Vermoed je dat je een oogtest nodig hebt? Ga dan langs bij een opticien of oogarts. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts of opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen en opticiens in de nabije omgeving.

https://www.belgoptic.be/nl/blog/health/oogtest