Wie is Wie
Image default
Architectuur

De geheimen van het Lock Picking – Start maar

Als je weet hoe je een slot kunt openmaken is dat natuurlijk zeer belangrijk en het is tevens een fijne hobby. Sloten zijn immers een beetje als een puzzle en iemand die een slot moet ontsluiten , geniet er van om te kunnen ontcijferen hoe hij het slot openmaakt zonder de echte sleutel te gebruiken.

Er zijn heel wat methoden beschikbaar voor iemand die dat wil doen, buiten het eigenlijke lockpicking. Wat nu het verschil uitmaakt tussen iemand die voor zijn hobby aan lockpicking doet tegenover een crimineel of zelfs een slotenmaker, is dat zijn doel altijd is het slot te kunnen openen zonder het te beschadigen. Dit is gekend als “Non destructive Entry” ( binnengaan zonder te vernietigen). Hoewel dit ook het doel van de slotenmaker is, zal dit wel niet altijd mogelijk zijn en het hangt natuurlijk ook af van de opleiding van die slotenmaker. Voor een hobbyist echter zit het plezier in het openen van het slot zonder het te beschadigen en natuurlijk zonder gebruik te maken van de originele sleutel die nodig is.

 Een van de beste manieren om te leren hoe je een slot kunt openen is natuurlijk eerst te begrijpen hoe een slot in elkaar zit. Je moet leren wat het eigenlijke mechanisme is dat van binnen het slot doet werken. Op het einde van dit artikel vind je een link naar een gratis ebook dat duidelijke diagrammen en afbeeldingen toont van wat je binnen in enkele sloten van diverse types kunt aantreffen. Anders zal je niet in staat zijn om een slot open te maken zonder te weten hoe het er van binnen uitziet en zo zal je ook de verschillende delen visualiseren die je met jouw pick of ander werktuig aan het bewegen bent.

Ik zou je ook aanraden dat je zoveel mogelijk sloten afzonderlijk bekijkt. Op die manier kun je dan ook onderzoeken hoe al die verschillende onderdelen binnen het slot met elkaar in verbinding staan en ageren. Soms kunnen bepaalde sloten zelfs geopend worden zonder ze op de conventionele manier te picken, dus eigenlijk zonder die onderdelen te picken die normaal door de sleutel worden bewogen. Met andere woorden, men kan er aan voorbijgaan zodat jouw pick bijvoorbeeld dat onderdeel bewerkt dat de beugel tegen houdt. Als je het slot afzonderlijk aan de binnenzijde bestudeert zal je wel zien of het slot zal kunnen geopend worden op de conventionele manier of met het omzeilen van de pinnen. Zo zal je ook de zwakke plekken van een slot leren kennen die met andere methodes zoals met dat omzeilen kunnen aangepakt worden.

Uiteraard is het inschakelen van een goede slotenmaker nog steeds de beste manier om te voorkomen dat er in huis wordt ingebroken en mocht jij je eigen slot willen openbreken zonder het te beschadigen, vraag een lokale slotenmaker in Rotterdam naar meer tips en advies.