Wie is Wie
Image default
Auto's en Motoren

De Belgische rijopleiding

Rijlessen volgen zal iedereen uiteindelijk altijd moeten doen. Of je deze nu gaat volgen bij een erkende rijschool of gewoon bij je ouders, het kan allemaal. Het is belangrijk om wel gewoon in één keer je theorie-examen te halen. Als dit niet in één keer lukt is dit ook nog niet zo’n groot probleem. Toch moet je wel ervoor dat je er niet vaker over moet doen. Dan moet je namelijk verplicht 12 uur aan theorieles volgen. Deze theorieles moet gevolgd worden bij een erkende rijschool en mag dus niet gegeven worden door je ouders. Dit is wel belangrijk. Na halen van je theorie-examen kun je vervolgens verder.

18 of 36 maanden

Nu mag je gaan kiezen uit een tweetal voorlopige rijbewijzen. Zo kan er worden gekozen voor een voorlopig rijbewijs van 18 maanden. Dit rijbewijs is gericht op de mensen die rijlessen volgen bij een rijschool. Bij deze rijscholen kun je ook een spoedcursus volgen om nog sneller de weg op te kunnen. Zo is het mogelijk om een spoedcursus te volgen in morstel. De spoedcursus in morstel is zo ingericht dat de student zo snel mogelijke alle fijne kneepjes van de wegcode onder de knie krijgt. Daarnaast is er ook de mogelijk om een rijbewijs van 36 maanden aan te vragen. Dit rijbewijs is speciaal voor mensen die door hun ouders worden opgeleid.

Het praktijkexamen

Uiteindelijk moet men dan een praktijkexamen afleggen waarbij er als eerste een risicopreceptietest moet worden afgelegd op de computer. Vervolgens wordt dan het echte praktijkexamen afgenomen in de auto. Hier dient men de rijvaardigheid aan te tonen door in te spelen op een aantal directe verkeerssituaties. Na het behalen van deze twee onderdelen kan het rijbewijs worden aangevraagd. Na 6 tot 9 maanden vindt er een terugkomdag plaatst waarbij mensen nogmaals moeten aantonen dat ze goed kunnen rijden.

https://www.rijschoolsofia.be/spoedcursus-mortsel/

https://www.web-wings.nl