Wie is Wie
Image default
Verbouwen

Waar je op moet letten bij de keuze voor hittebestendige lijm

De eerste vraag die je stelt als je gaat lijmen, is wat ga je met wat lijmen. Veel lijmen werken niet voor hoge temperaturen. De meeste gangbare keukenovens gaan tot 250˚C, en soms tot 275˚C. Organische lijmen werken tot 250 a 300˚C. We praten dan bijvoorbeeld van cyanoacrylaat, acryl en epoxy. De temperatuur van een oven ligt dan wel heel dicht bij de resistentiegrens van de lijn. En in beide gevallen zijn die cijfers natuurlijk niet heel exact. Om op zeker te spelen, kan je dan toch beter kiezen voor een ander type lijm. Een lijm op siliconenbasis werkt tot 350˚C en zou dus in dit geval kunnen werken. Keramische lijmen weerstaan nog hogere temperaturen dan die, bijvoorbeeld tot wel 1100˚C.

Er zijn klussen waarvoor je op zoek moet naar een niet alledaagse lijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat die bestand moet zijn tegen chemische stoffen. Maar welke lijm gebruik je in een oven? Die kan behoorlijk heet worden. Dit artikel gaat over lijmen met een hoge temperatuurresistentie de zogenaamde hittebestendige lijm.

In de woning praten we met name over de lampfittingen, de barbecue, de oven, het fornuis, de open haard en de kachel, die (erg) heet kunnen worden. Een hittebestendige siliconenkit zou onder meer kunnen worden gebruikt voor het lijmen en afdichten van ruiten van een oven, randen rondom kookplaten, rook-/afvoerkanalen en hitteschermen voor de open haard. In het geval van een kachel dient er een goede afdichting te zijn van de kacheluitgang met het pijpmateriaal. Daar wordt kachelkoord voor gebruikt. Voor het vastlijmen daarvan kan de eerder genoemde keramische lijn worden toegepast. Dat geldt ook voor de roosters in de oven en op de barbecue. Bij lampfittingen hebben we het over gloeilampen en natuurlijk niet spaar- en ledlampen.

Uiteraard kunnen in dit artikel niet alle soorten hittebestendige lijmen en alle toepassingen daarvan aan de orde komen. Het gaat er om dat je jezelf bewust bent dat hete voorwerpen een speciale lijm vereisen en dat die beschikbaar is.

https://www.meiboom.eu/hittebestendige-lijm/