Wie is Wie
Image default
Dieren

Verlichting in het donker

Nu de klok al een aantal weken een uur achteruit is gegaan worden de avonden al steeds sneller donkerder. En natuurlijk is het logisch dat je, ook al is het nog donker buiten, je alsnog ’s avonds dingen wilt ondernemen. Even lekker sporten, met de hond wandelen of een andere leuke activiteit. Net zoals overdag, geldt het ook ’s avonds, dat veiligheid bovenop staat. In het donker zijn we nou eenmaal wat minder goed te zien en daar hoort dan ook automatisch goede verlichting bij. Of je nou met de auto uit je werk komt of juist met de fiets naar de sportschool gaat, verlichting is een must.

Verlichting in het donker

In het verkeer

Op de fiets geldt al heel wat jaar dat je verlichting aan moet hebben tussen zonsondergang en zonsopkomst. Er zijn een paar regels waar je je aan moet houden als het gaat om verlichting op de fiets. Het voorlicht moet wit of geel zijn. Het achterlicht rood. Het licht moet vast aan de fiets bevestigd zijn, of gedragen worden op borst (voorlicht) of rug (achterlicht). Het licht mag niet knipperen. Een driewieler met 2 wielen voor moet 2 symmetrisch bevestigde koplampen hebben. De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden. Wanneer dat is, is niet nader gespecificeerd. De Duitse norm gaat uit van max. 2 lux op 10 meter. Heb je een koplamp die is bedoeld om zelf de weg te zien, dan moet je deze dus ook naar beneden richten, en mag je deze niet recht naar voren laten schijnen. Extra verlichting is niet toegestaan. Dus grappige ledjes in wielen of meer dan 1 koplamp op een tweewieler is illegaal. Mocht je hier niet aan voldoen dan krijg je helaas een boete. Geen licht volgens de regels is een boete van € 55 ,-. En fietsen zonder de verplichte reflectoren is € 35,-.

Voor je huisdier

Als je een trouwe viervoeter hebt wil je natuurlijk ook dat hij of zij in het donker goed te zien is voor andere mensen en het verkeer. Hier zijn gelukkig ook hele handige oplossingen voor. Zo bestaan er tegenwoordig speciale lichtjes voor je hond of kat. Dit is dan in de vorm van een halsbandje of losse lichtjes die je aan je eigen tuigje of halsband kan bevestigen. Dit is voor jouw zelf en je hond heel erg handig met bijvoorbeeld uitlaten. In een losloopgebied is je hond zo ook veel beter te zien voor zijn omgeving. verlichting hond is dus handig voor beide!