Wie is Wie
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over creditcards

Het aanvragen van een goedkope creditcard is tegenwoordig steeds makkelijker. Een creditcard is op dit moment het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Daarom wordt het erg aangeraden om een creditcard te hebben. Daarnaast is de creditcard een wereldwijd betaalmiddel, en dus ook erg handig om mee te nemen op reis.

 

Het verschil tussen een bankpas en een creditcard 

Een bankpas, debitcard en creditcard. Alle drie zijn het pasjes, en alle drie hebben ze met geld te maken. Maar wat is nou precies het verschil? 

 

Een bankpas is een betaalpas waarmee geld uit wordt gegeven wat ook daadwerkelijk op de rekening staat. Bij een creditcard wordt er betaald zonder dat het geld direct van de rekening af wordt geschreven. Feitelijk wordt er dan dus tijdelijk geld geleend van de creditcard verstrekker. Om die reden is het bedrag dat de gebruiker van de kaart uiteindelijk moet betalen hoger dan dat het bedrag in eerste instantie was, er wordt namelijk rente over het bedrag gerekend.  Wanneer de creditcard gekoppeld is aan een betaalrekening, wordt er eens per maand het bedrag van de bankrekening afgeschreven. 

 

Waarom is een creditcard handig in het buitenland?

Daarnaast wordt een creditcard wereldwijd geaccepteerd, terwijl een bankpas dit niet wordt. Vooral in minder toeristische plekken is het verstandig om een creditcard mee te nemen, voordat je zonder eten of benzine zit. 

Vooral buiten de eurozone worden creditcards vaker geaccepteerd dan bankpassen. Ook bij het boeken van een hotel of het huren van een auto is een creditcard vaak een vereist betaalmiddel. Het bedrijf reserveert dan namelijk een bedrag als borg op de creditcard, mocht er bijvoorbeeld schade aan de huurauto gereden worden. Met een pinpas is dit niet mogelijk. 

 

De debitcard: een creditcard, maar dan anders

Als laatste is er dan nog een debitcard. Een debitcard is een soort oplaadbare creditcard. Je zet dan dus van te voren een bepaald bedrag op de kaart. Het nadeel hiervan is dat de kaart een te laag saldo kan hebben in onvoorziene situaties, omdat hier van te voren geen rekening mee was gehouden. Met een creditcard is dit probleem er niet, omdat het geld later pas terugbetaald wordt. Om die reden is een creditcard praktischer om mee te nemen naar het buitenland. 

 

De voordelen van een creditcard

Zoals al eerder benoemd is, is de creditcard het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Maar zitten er nog meer voordelen aan dit betaalmiddel? Het antwoord hierop is ja.

Zo bieden veel creditcard aanbieders verzekeringen op de producten gekocht met een creditcard. Wanneer het product toch niet blijkt te functioneren, krijgt u dus (een deel van) het bedrag terug. Maar ook wanneer u zelf het product sloopt, een product niet geleverd wordt of dat er een namaakproduct geleverd wordt, maakt u aanspraak op automatische verzekering. 

 

Andere voordelen van de creditcard 

Ook is er bij een creditcard de optie om het betaalde bedrag niet in één keer te laten afschrijven, maar het in termijnen af te lossen, net zoals bij een lening. Wanneer je een grote aankoop wilt doen, maar niet genoeg geld op je rekening hebt is dit een uitkomst. 

 

Daarnaast zit er aan de creditcard een bestedingslimiet. Dit is het maximale bedrag dat maandelijk besteed kan worden. Ook zijn creditcards vaak uitgerust met allerlei faciliteiten, waaronder dus verzekeringen, maar ook kortingsacties. 

 

Daarbij is het vaak niet mogelijk om producten in buitenlandse webshops te betalen met een bankpas. Een creditcard is daarentegen wel altijd geaccepteerd bij buitenlandse webshops.