Een glazen gevel van gehard glas springt vrijwel direct in het oog. Een stenen muur ontbreekt en er is vrij zicht op de inrichting van het gebouw en de mensen. Welk glassoort is gebruikt hangt helemaal af van de plek van het bouwwerk. Over het algemeen zal er gekozen zijn voor gehard glas. Een glazen gevel biedt vele voordelen, maar soms kan het ook verkeerd uitpakken.

De foute glazen gevel van gehard glas

Glas heeft meerdere eigenschappen dan alleen de isolerende en de beschermende werking van weersinvloeden. Bij een bepaalde buiging en bewerking van glas ontstaan er sterktes of weerkaatsingen. Denk maar aan brillen, verrekijkers en spiegels. Soms heeft glas niet eens een bepaalde bewerking nodig voor gewilde en ongewilde uitwerkingen. Een combinatie van de hoek, zonlichtweerkaatsing en de plek van de gevel kunnen soms al genoeg zijn om zeer onaangename zijeffecten veroorzaken. Een goed voorbeeld hierbij is het gebouw in Londen de Walkie Talkie genaamd. De architect had een prachtig mooi gebouw ontworpen met een 37 verdiepingen tellende hoge toren. Deze toren heeft een holle gevel van gehard glas. De holling of kromming straalde bij een bepaalde stand van de zon extreme hitte af. De temperatuur steeg dermate hoog dat het onder andere een halve auto deed smelten, gaten in deurmatten en fietszadels brandde, tegels van kozijnen losraakten en verf ging bobbelen. Ook het weerkaatsende licht verblindde de voorbijgangers.

De goede glazen gevel van gehard glas

De voordelen van een glazen gevel van gehard glas zijn onomstotelijk het ruimtelijke effect en de luxe en exclusieve uitstraling. Zo reed ik onlangs door Den Haag en zag ik aan de Erasmusweg een flatgebouw met glazen gevel. Het is algemeen bekend dat er in Den Haag veel flatgebouwen staan, maar vanwege zijn gevel ving dit flatgebouw mijn blik. Het flatgebouw met de gehard glazen gevel heeft betaalbare appartementen met een onbetaalbaar woongevoel. Het vrije uitzicht dat het gehard glas biedt geeft direct contact met de buitenomgeving. Bovendien heeft de woning veel lichtinval. In het voorbijgaan kreeg ik direct een poppenhuis gevoel, helemaal toen ik hier en daar bewoners in de verschillende appartementen zag. Zo’n gevel van gehard glas bestaat uiteraard uit een speciale constructie. Afhankelijk van het ontwerp van de architect zal er een passende stevige constructie worden vervaardigd door een glasgevelspecialist. Vervolgens zal er met de glasspecialist worden gekozen voor de juiste glassoort en type. Meestal zal het hierbij om gehard glas gaan. 

http://www.aa-winkelruit.nl