Als je een duursporter bent (bijvoorbeeld marathonloper) heb je vaak lange trainingen en lange wedstrijden. Vaak treedt dan beschadiging en afbraak op van je spierweefsel. Na het trainen kan je lichaam dus wel wat extra eiwitten gebruiken. Als krachtsporter zijnde wil je juist extra eiwitten hebben om spierweefsel op te bouwen. Je kan natuurlijk ervoor kiezen om dan veel eiwitrijke producten te eten, zoals kwark, kip of een gekookt ei. Maar hier heb je niet altijd tijd voor of zin in. Wat een makkelijkere keus is, is een eiwitshake. Een shake bevat gemiddeld zo’n 20 gram eiwit, net zoveel als een kipfilet.
Wat is een eiwitshake?
Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren vormen een keten, een eiwit. Je lichaam kan heel wat eiwitten zelf produceren, maar een aantal aminozuren zijn niet zelf te maken, maar halen we uit ons eten. De zogenaamde essentiële aminozuren.
Een eiwitshake is een proteïnepoeder. Dit poeder los je op in water, melk, karnemelk of vruchtensap. Meestal zijn de shakes gemaakt op basis van whey-eiwitten of caseïne-eiwiten. Whey-eiwitten bevatten veel essentiële aminozuren en je lichaam neemt deze eiwitten snel op. Caseïne-eiwitten bevatten ook deze essentiële aminozuren, maar je lichaam neemt deze veel langzamer op. Op basis van wat voor sport je uitoefent kan je dus tussen deze twee soorten kiezen. Maar tegenwoordig zijn er ook shakes op de markt die gebaseerd zijn op soja of zelfs zeewier.
Het nut van eiwit
Zoals gezegd helpen eiwitten bij de opbouw van spieren, maar dat is niet het enige. Eiwitten zijn ook goed voor je organen, zenuwstelsel en bloed. Als je tijdens het sporten spierschade hebt opgelopen, wat altijd gebeurt bij intensief sporten, dan kan het eten van voldoende eiwitten helpen bij het herstellen van je spier- en lichaamscellen. De eiwitten worden weer omgezet naar aminozuren. Dit is het proces van spiereiwitsynthese.
Te weinig eiwitten tijdens het sporten zorgen voor blijvende of langzaam herstellende spierschade. Op de lange termijn kan een tekort aan eiwit ook leiden tot achterblijvende groei, verminderde weerstand en afbraak van spiermassa. Maar kijk uit dat je ook niet te veel eiwitten binnen neemt, dit kan namelijk een negatief effect hebben op de hoeveelheid spiermassa die je hebt en je gewicht. Ga bij de aanschaf van eiwitshakes dus eerst goed na onder welke categorie jouw sport valt, een lange inspanning zoals hardlopen of een korte inspanning zoals sprinten, en kijk vervolgens wat de aanbevolen inname is volgens het etiket.